Kies de juiste boxspring

Hoe kiest u de juiste boxspring?

De boxspring is razend populair en dat is niet voor niets. Deze manier van slapen biedt namelijk een uitstekend slaapcomfort. Toch moet er wel rekening gehouden worden met een aantal factoren om het optimale slaapcomfort te behalen. Daarnaast moet u bepalen of de boxspring bepaalde functies moet hebben, zoals een verstelbare bodem.

Wat is een boxspring precies?

Een boxspring is een soort bedbodem met een stalen of stevig houten frame wat aan de buitenkant is afgewerkt met leer of stof. De binnenkant van het frame is voorzien van stalen veren, bijvoorbeeld pocketveren of binnenvering. Dit frame of wel deze box, staat in zijn geheel op pootjes.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

Een boxspring is een stevig en goed bed wat voor een optimale ondersteuning zorgt. Ook de veren die bij een boxspring worden gebruikt bieden vaak een betere ondersteuning dan een normale lattenbodem of spiraal. De combinatie van een goede bedbodem en een goed gekozen matras geeft extra comfort. Een bijkomend voordeel van de boxspring is het kiezen van een matras naar eigen persoonlijke voorkeur, er wordt bij een boxspring over het algemeen weinig voor tweepersoonsmatras gekozen. Hierdoor kunt u het bed volledig op uw slaapwensen en lichaam afstellen. 

Een uitstekende basis

De box creëert een stevige en vlakke ondergrond voor het matras en het matras gaat ook langer mee omdat de boxspring de schokken absorbeert. Een boxspring is ook meestal hoger dan een gewoon bed waardoor men makkelijker in en uit bed kan stappen. Meestal is de boxspring ook een verfraaiing van de slaapkamer door het mooie trendy design.

Boxsprings en matrassen en topdekmatras maken een geheel tot een comfortabel bed.
Boxsprings zijn er in allerlei soorten, waar moet je op letten?

Welk matras kan er het beste gekozen worden?

De meeste boxspring combinaties kunnen een lichaamsgewicht van 120 kilogram dragen, maar ook bij het kiezen van het matras moet u rekening houden met uw lichaamsgewicht. Er zijn matrassen voor lichtere mensen maar ook voor mensen met een hoger gewicht. Natuurlijk speelt uw persoonlijke voorkeur voor een harder of zachter matras ook mee. Toch zijn het lichaamsgewicht en de slaaphouding essentiële factoren voor een optimale lichaamsondersteuning van de boxspring en het matras. 

Wat zijn uw slaapgewoonten?

Slaapt u graag op uw buik of juist liever op de rug of op de zij? Heeft u het snel warm in bed of bent u een echte kou kleum? Er zijn namelijk matrassen die warmer of juist koeler zijn, zachter of harder en verend of juist stabiel. Ook de lengte van de boxspring speelt een belangrijke rol. U heeft ongeveer een lengte van 20 cm langer nodig dan uw eigen lengte om prettig te liggen. Bij speciale fysieke klachten is het soms handig om naar druk verlagende eigenschappen te kijken bij een matras.

Vochtregulatie

Meestal verliezen mensen per nacht behoorlijk wat vocht, dat kan zelfs oplopen tot een paar liter vocht. Het grootste deel van dit vocht wordt door het dekbed geabsorbeerd, maar ook een deel door het matras. Een boxspring heeft een uitstekende ventilatie en de matras en de topper kunnen de vochtabsorptie positief beïnvloeden. Een slecht ventilerend matras in combinatie met bijvoorbeeld een donzen dekbed werkt niet bevorderend. De warme lucht kan dan nergens heen en u krijgt het steeds warmer. Wat natuurlijk wel weer lekker is als u het snel koud heeft. Kijk ook goed welke materialen voor u geschikt zijn als u last heeft van een allergie.

Het behoud van uw boxspring

Meestal is het verstandig om de topper en de matras van de boxspring regelmatig te luchten en te draaien. U verlengt hier de levensduur van uw boxspring mee. Het dagelijks voldoende ventileren van de slaapkamer is sowieso gezond. Volg altijd het onderhoudsadvies van de fabrikant van de boxspring.